Objektiv Pentax D-FA Macro 100/2,8 WR





Úžasný sklo. Krásně ostrej a precizně udělanej objektiv v hliníkovým těle. Ostří od 30cm a zvládá makro 1:1, bez problémů vykreslí fullframe snímek. Navíc má quick shiftfocus pro rychlý manuální doostřední. No a je voděodolnej (v kombinaci s voděodolným foťákem). Radost fotit. Toto je moje první krátká recenze, řekl jsem si že vám tady postupně trochu popovídám o věcech co používám a který vám můžu zodpovědně doporučit.




Můj názor: pevný ohnisko 100mm je super na focení portrétů a poloportrétů (na celou postavu nebo interiér to ideální není). Hodně se hodí na detailní záběry, od částí postavy až po makro fotku zorničky. Dobrý využití má i v přírodě na výřezy krajinek, focení zvířat a samozřejmě makro. Při focení portrétů (a vlastně všeho) dost ořezáváte prostor, proto hlavní motiv má skoro vždy mnohem větší slovo než prostředí ve kterým se nechází. Někdy výhoda, někdy nevýhoda, záleží co chcete fotit.

Ostrost je skvělá i na otevřenou clonu a udržuje si slušnou kvalitu i při velkých clonách na makro fotky. Soudkovitost, vinětace, neostrost v rozích, to na tomto ohnisku neexistuje. Aberace jsou jen v přepáleným protisvětle, jinak v podstatě vůbec.

Rychlost ostření je slušná, ale reportážní objektiv to není. Je to makro, který pokrývá velkej rozsah a objektiv je celkem masivní, takže není nejrychlejší, ale nikdy mi tohle nevadilo. Při ostření "přes něco", třeba přes trávu nebo přes plot může mít někdy tendenci začít ostřit na ten bližší předmět než třeba na člověka za ním, ale quick shift tohle řeší. Je to jen o zvyku a musí se s tím trochu počítat.
Ostří z těla přes hřídelku, není to tak hypermoderní jako všechny ty SDM, USM apod. ale imho bude mít násobně delší životnost, takříkajíc na furt. Nevýhodou je hlučnost ostření, to někomu může vadit. Celkově mi tento objektiv pocitově hodně připomíná starý poctivý skla. Jo a je nádhernej :)




Fotky






















 



























 



Žádné komentáře:

Okomentovat